Bruk av QR-koder i markedsføring

Publisert 15 Januar, 2024Siste nytt • Ca. 5 minutter lesetid

Hvordan kan man maksimere nytten av QR-koder i markedsføring? Vi utforsker de mest kreative og spennende bruksområder for QR-koder.

I en digital tidsalder der både standard og digital markedsføring stadig endrer seg, er det nå superviktig å være i forkant med innovative løsninger.

En av disse løsningene, som har vokst i popularitet og bruksområder, er QR-koder. Disse små, sort-hvite kodene har gått fra å være en enkel måte å spore produkter på til å bli et multifunksjonelt redskap for kundekommunikasjon og engasjement.

Hvordan kan man maksimere nytten av QR-koder i markedsføring?

Det handler ikke bare om å lenke til en webside eller vise en rabattkode. I dette blogginnlegget vil vi utforske de mest kreative og spennende bruksområder for QR-koder som kan ta din markedsføringsstrategi til nye høyder. Fra interaktive utstillinger til smart integrerte sosiale medier-kampanjer, er spekteret av muligheter vidt og variert.

Grunnleggende om QR-koder

QR-kode, eller «Quick Response» kode er en type to-dimensjonal strekkode som raskt kan skannes med en smarttelefon for å gi tilgang til informasjon eller en bestemt tjeneste.

Opprinnelig ble QR-kode utviklet for å spore komponenter i bilindustrien, men nå har disse kodene funnet veien til en rekke forskjellige sektorer, inkludert markedsføring.

Hvordan fungerer en QR kode?

 • En QR-kode inneholder informasjon i både horisontale og vertikale dimensjoner, i motsetning til en standard strekkode som bare har informasjon horisontalt.
 • Når koden skannes, omdirigeres brukeren vanligvis til en URL, men det kan også utløse andre handlinger som å sende en SMS, ringe et telefonnummer, eller til og med koble til en Wi-Fi.

Hvordan Lage en QR-kode

 • Det er flere nettsider og applikasjoner som lar deg lage din egen QR-kode. Disse verktøyene gir deg muligheten til å tilpasse koden med ulike farger, logoer og annen grafikk.
 • Du kan også spore hvor ofte koden blir skannet, noe som er nyttig for å måle effektiviteten av markedsføringskampanjer.

Fordeler med QR kode i markedsføring

 • Enkel å bruke: Ingen behov for å skrive inn nettadresser eller utføre kompliserte søk.
 • Rimelig: Ingen ekstra kostnad for trykking siden de enkelt kan inkluderes i eksisterende markedsføringsmaterialer.
 • Allsidig: Kan brukes i alt fra brosjyrer til reklametavler og digitale medier.

Kreative bruksområder for QR-koder i markedsføring

QR-koder har vokst i popularitet som et kraftfullt markedsføringsverktøy. Men det er ikke nok å bare bruke dem for å lenke til en hjemmeside eller en produktinformasjonsside. Med litt kreativitet kan QR-koder fungere som en bro mellom den fysiske og den digitale sfæren på en rekke spennende måter.

Digital storytelling i fysisk rom

 • Stedsspesifikke QR-koder kan plasseres på viktige punkter, for eksempel i butikkvinduer eller på historiske steder, for å tilby unike opplevelser. Når koden skannes, kan brukeren få tilgang til eksklusive videoer, artikler eller lydklipp som forsterker opplevelsen av stedet.

Direkte forbrukerengasjement

 • QR-koder kan implementeres i trykte reklamekampanjer, slik at publikum kan skanne koden for å delta i konkurranser eller avstemninger direkte fra sin mobile enhet.
 • Koder kan også knyttes til sosiale medier, der kunden kan legge igjen en anmeldelse, dele et innlegg, eller delta i en live chat.

Interaktive utstillinger og produktprøver

 • Ved å plassere QR-koder ved produkter i fysiske butikker kan man tilby potensielle kunder mer detaljert produktinformasjon, brukeranmeldelser, eller til og med en virtuell prøveopplevelse.

Spillifisering av markedsføring

 • QR-koder kan brukes til å lansere et interaktivt spill der brukeren kan vinne rabatter eller andre premier. Spillet kan være så enkelt som et puslespill eller så komplisert som et lite eventyr brukeren kan fordype seg i.

Skreddersydde kundeopplevelser

 • Ved å bruke QR-koder kan du segmentere målgruppen din bedre ved å tilby ulike lenker for ulike demografier eller interesser. For eksempel, en QR-kode i et livsstilsmagasin kan lede til en annen landingsside enn en QR-kode plassert på en sportsevent.

QR-koder gir markedsførere en unik mulighet til å tenke utenfor boksen og skape engasjerende, interaktive kampanjer som går utover tradisjonell reklame. Så, neste gang du vurderer digitale markedsføringsstrategier, ikke nøl med å utforske de mange kreative mulighetene som QR-koder kan tilby.

Case-studier: Suksesshistorier med QR-koder i markedsføring

Å undersøke ekte bruksområder gir praktisk innsikt i hvordan QR-koder kan brukes effektivt i markedsføring.

Her er noen interessante case-studier som demonstrerer den transformative effekten av kreativ bruk av QR-koder.

Økt salg med interaktive menyer

 • En restaurant byttet ut sine tradisjonelle papirmenyer med QR-koder plassert på bordene. Ved å skanne koden, fikk gjestene tilgang til en interaktiv meny med detaljerte beskrivelser og til og med korte videoer som viser hvordan maten tilberedes.
 • Resultat: En betydelig økning i salg av spesialiteter og drikkevarer som ble fremhevet i den digitale menyen.

Forbedring av kundeopplevelsen i butikk

 • En kleskjede implementerte QR-koder ved siden av utvalgte varer i butikken. Kunder kunne skanne kodene for å se stylingtips, lese anmeldelser, eller finne ut mer om materialer og bærekraft.
 • Resultat: Høyere kundetilfredshet og en økning i salget av de fremhevede produktene.

Effektiv distribusjon av digitalt innhold

 • En forlagshus brukte QR-koder i sine trykte magasiner, som når skannet, ledet til eksklusive intervjuer, bakgrunnsartikler, eller multimedia innhold som er relatert til den trykte artikkelen.
 • Resultat: Forøket brukerengasjement og en betydelig økning i digitale abonnementer.

Viral kampanje med guerilla markedsføring

 • En oppstartsbedrift brukte QR-koder i en gatekunstkampanje. Folk som skannet koden ble ledet til en landingsside der de kunne melde seg på for tidlig tilgang til selskapets tjenester.
 • Resultat: Kampanjen gikk viralt, og selskapet fikk en betydelig brukerbase før lansering.

Som du kan lese, så kan QR-koder brukes på tvers av ulike bransjer for å øke salg, forbedre kundeopplevelse og forsterke merkevaren.

Avsluttende ord til QR-koder i markedsføring

Som vi har sett, tilbyr QR-koder en rekke kreative og effektive måter å engasjere kunder på, fra forbedring av brukeropplevelse til økning av salg. Men dette er bare begynnelsen.

Potensialet for innovasjon i dette området er stort, og som markedsføringsverktøy står QR-koder fortsatt foran en lys fremtid.

Viktige oppsummeringspunkter

 • QR-koder er mer enn bare en måte å dirigere trafikk til en nettside; de kan brukes til å fortelle historier, personalisere kundeopplevelser og til og med til å lansere nye produkter.
 • Sats på kreativitet: Gjennomtenkt og kreativ bruk av QR-koder kan sette ditt merke fra konkurrentene og gi en merverdi som kunder vil sette pris på.
 • Målbar effekt: Fordelene ved å bruke QR-koder kan ofte kvantifiseres, noe som gjør det lettere å justere markedsføringsstrategier etter behov.

Neste trinn

 • Hvis du ennå ikke har tatt i bruk QR-koder i din markedsføringsstrategi, er det nå en utmerket tid for å begynne.
 • For de som allerede bruker QR-koder: Vurder hvordan du kan utvide eller forbedre din nåværende praksis for å hente ut enda mer verdi fra denne allsidige teknologien.

Til slutt, enten du er ny til konseptet eller allerede har implementert QR-koder i din markedsføringsplan, er det viktig å forbli oppdatert på de nyeste trendene og beste praksisene.

Så ta sjansen, eksperimenter, og mål effekten. Dette vil ikke bare forbedre din markedsføringsstrategi, men også tilby en mer engasjerende og verdifull opplevelse for dine kunder.